Chokolade og husdyr

Chokolade og husdyr

Selvom du vil din elskede hund eller kat det allerbedste, så skal du ikke give dem chokolade. Chokolade indeholder stoffet theobromin, som de fleste husdyr har meget sværere ved at nedbryde end vi mennesker. Jo mørkere chokolade, jo værre, da theobrominindholdet er højere. Hvid chokolade er formentlig ikke farligt for husdyr, da der stort set ikke er noget theobromin i hvid chokolade.

 

Hvis din hund eller kat er kommet til at spise et enkelt lille stykke chokolade, så sker der ikke noget ved det, men chokolade i større mængder er direkte giftigt for disse husdyr.

 

For mennesker og en række dyr er den dødelige dosis ca. ét gram theobromin pr. kg legemsvægt pr. døgn. Kakaobønner indeholder omkring 1,2 % theobromin (hvoraf noget går tabt under chokoladefremstillingen). En hurtig beregning giver dermed, at en plade 67% mørk chokolade på 100 g indeholder omkring 0,8 g theobromin. Et menneske på 80 kg skal dermed indtage 10 kg mørk chokolade på én dag for at få chokoladeforgiftning.

 

Hunde tåler en mindre mængde theobromin (300 mg/kg) og katte endda endnu mindre (200 mg/kg). Da hunde typisk er mere glubske og mindre kritiske i forhold til, hvad de kan finde på at æde, så er hunde i almindelighed mest udsatte, men andre husdyr kan altså også få alvorlige problemer og eventuelt dø af chokolade. Selvom katte tåler theobromin endnu dårligere end hunde, så er katte i almindelighed mindre udsatte, da de ikke kan smage sødt, og derfor er katte mindre tilbøjelige til at kaste sig over chokoladelageret.

 

Det er svært at give præcise tal, men for en hund vil 25-50 g mørk chokolade pr. kg legemsvægt formentlig være en dødelig dosis. Det svarer således til 1-2 plader mørk chokolade á 100 g for en lille hund eller 2-4 plader for en større hund. Symptomerne er øget tørst, rastløshed, oprevethed, hyperaktivitet, opkast, hyppig vandladning, mavesmerter, forhøjet kropstemperatur, muskelrystelser og/eller uregelmæssig hjerterytme.

 

Hvis man har mistanke om, at husdyret har indtaget en større mængde chokolade, er det vigtigt at komme til dyrlæge hurtigst muligt. Man skal ikke vente, til der evt. opstår symptomer, da symptomerne kan blive meget værre – eller det kan ligefrem være for sent. Der er ikke nogen egentlig modgift mod theobromin. Opkastningsmiddel kan hjælpe med at fjerne tilbageværende chokolade i mavesækken, aktivt kul kan i en vis udstrækning hjælpe med til at binde theobrominet, så det ikke optages fra mavetarmkanalen. Men er chokoladen først fordøjet og theobrominet optaget, så er der ikke meget andet at gøre end at håbe det bedste, evt. lægge dyret i bedøvelse eller kunstigt koma for at lindre smerter m.v.


https://www.danske-dyreinternater.dk/hvad-kan-katte-ikke-taale-at-spise

https://en.wikipedia.org/wiki/Theobromine_poisoning

https://www.netdyrlaege.dk/leksikon/hunden/chokoladeforgiftning