Chokolade og sundhed

Chokolade og sundhed


Er chokolade sundt? Er chokolade faktisk grøntsager, forklædt som slik?


På et chokolade-site som dette, ville du nok forvente et dundrende JA! som svar. Men som alle andre komplicerede spørgsmål, er svaret nok snarere ”både-og” - eller ”hverken-heller”.


Der findes talrige artikler, nogle mere videnskabeligt funderede end andre, som lovpriser chokolades sundhedsmæssige kvaliteter, og der kommer til stadighed flere til. Der synes dog at være enighed om, at selv chokoladespisning skal ske med måde. Men hvor går grænsen?


Der er også enighed om, at mørk chokolade er langt bedre end lys chokolade, og jo mørkere jo bedre. Her er der enighed om, at det handler om, at jo højere kakao-procenten er, jo mindre sukker er der i chokoladen, og samtidigt bliver andelen af de gavnlige stoffer højere.


Lovprisningen af chokolades sundhedsmæssige kvaliteter drejer sig især om disse typer af stoffer:

  • Anti-oxidanter
  • Theobromin
  • Kostfibre
  • Mineraler og andre stoffer


Anti-oxidanter

Chokolade har et stort indhold af flavonoler, som er en gruppe kemiske forbindelser tilhørende gruppen flavonoider, som igen tilhører gruppen polyfenoler. Disse er anti-oxidanter og hæmmer naturlige oxidationsprocesser i kroppen. Anti-oxidanter menes bl.a. at have en positiv effekt i forhold til:

  • Ældning
  • Degenerering af hjernen (Alzheimers og Parkinsons)
  • Betændelsestilstande
  • Kræft (cancer)
  • Hjertekarsygdomme, herunder sænkning af LDL-kolesterol-indholdet i blodet
  • Blodtrykssænkende og blodfortyndende og dermed stimulerende for blodcirkulationen


Det er især det specifikke stof epicathecin, som bidrager med de gavnlige effekter.


Der er imidlertid stor uenighed om den faktiske sundhedsmæssige effekt af flavonolerne i chokolade. Dels er der stor variation i indholdet af flavonoler i forskellige slags chokolade (hvilket formentlig skyldes forskelle sorterne imellem samt variationer fra høst til høst og forskelle afhængigt af voksestederne), dels er der uenighed om i hvilken udstrækning, flavonolerne faktisk når at blive optaget i kroppen eller om de bliver nedbrudt undervejs af bakteriefloraen i mavetarmkanalen. Og selv om flavonolerne når at blive nedbrudt, så er der så nogle forskere, der mener, at nedbrydningsprodukterne har en positiv effekt.


Men hvis der så er en positiv effekt, hvor meget mørk chokolade skal man så indtage om dagen, for at man kan regne med en positiv effekt af anti-oxidanterne? Her er der stærkt divergerende meninger. Nogle mener, at det er helt urealistisk at indtage så meget chokolade, at det ville have en signifikant effekt, andre at 50 g pr. dag skulle have en mærkbar effekt. Indtager man mere end 50 g pr. dag, så begynder de negative effekter af især det høje energiindhold i chokolade at veje tungere.


Theobromin

Theobromin er et kemisk stof, der er nært beslægtet med koffein, men som ikke skulle have de samme afhængighedsskabende effekter. Theobromin stimulerer hjernens produktion af endorfin og serotonin, som booster humøret, giver en følelse af lyst og velvære og måske ligefrem lykke. Herigennem kan theobromin modvirke stress.


Theobromins afslappende virkning skulle ifølge nogle studier virke lindrende på hoste og astma.


Kostfibre

Selv om man ikke umiddelbart skulle tro det, så har chokolade et højt indhold af kostfibre. Kostfibre er som bekendt godt for fordøjelsen. Men der skal nok et meget højt forbrug af chokolade til, før mængden af kostfibre vil have nogen mærkbar effekt; så er en portion havregryn eller en skive rugbrød nok et mere oplagt valg.


Mineraler og andre stoffer

Chokolade indeholder en række mineraler og andre stoffer, der menes at have en række gavnlige effekter:

  • Zink: Gavnlig for sårheling.
  • Magnesium: Gavnlig for hjerte og kredsløb, for knogler og muskler, virker blodtrykssænkende, modvirker træthed og udmattelse, modvirker stress.
  • Jern: Nødvendigt for dannelse af røde blodlegemer.
  • Tryptofan (amonisyre): Nødvendigt for dannelse af serotonin, øger frigivelse af dopamin, modvirker depression.


Andre effekter

Chokolade er nævnt som stabiliserende af blodsukkerindholdet og som stimulerende på bugspytkirtlen. Chokolade skulle dermed modvirke sukkersyge (type 2 diabetes).


Mørk chokolade giver en god mæthedsfølelse i maven og kan dermed medvirke til, at man spiser mindre – både mindre chokolade, men også andre fødevarer. Chokolade påstås ligefrem at virke slankende, trods sit meget høje energiindhold(!).


Det skulle angiveligt være påvist, at chokolade forbedrer hukommelsen og giver en forøget hjerneaktivitet.


Chokolade indeholder antibakterielle og anti-inflammatoriske stoffer, som kan modvirke bakterier i mundhulen og hermed modvirke caries og huller i tænderne. Dog skal denne effekt vejes op mod effekten af sukker i chokoladen.


Regelmæssigt indtag af chokolade skulle forbedre hudens beskyttelse mod solskoldning.


Chokolade har fra gammel tid haft ry for at være et effektivt afrodisiakum – at fremme lysten til sex. Det er en effekt, der er nærmest umulig at måle, så det må blive ved postulatet. Man kan dog sagtens forestille sig, at øget følelse af lyst og velvære, afslappethed og mindre træthed kan føre til øget sexlyst, det behøver vist ikke nærmere argumentation.


Bagsiden af medaljen

Der er intet, der er så godt, at det ikke er skidt for noget! Det gælder også chokolade. Selv om listen over mindre ønskede effekter er meget kortere, så ville det være uærligt ikke at nævne dem her.


Højt energiindhold: Chokolade har et meget højt energiindhold. Hvis der ses bort fra sukker, så kommer energiindholdet fra kakaosmørret, som primært består af de tre olier: palmitinsyre, stearinsyre og oliesyre. Disse olier regnes dog for at være nogle af de ”gode” fedtstoffer.


Cadmium: Noget chokolade har et højt indhold af cadmium, som er et tungmetal. Indholdet kan være så højt, at det kan være kritisk. Der er imidlertid meget stor variation i cadmiumindholdet, hvilket formentlig skyldes, at cadmiumindholdet stammer fra vulkanske aflejringer i de områder, hvor kakaoen dyrkes, og dette indhold kan variere voldsomt inden for ganske korte afstande.


Links

Her er et ret tilfældigt udpluk af artikler om chokolades sundhedsmæssige effekter:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvor-sund-er-mork-chokolade-egentlig

https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835452/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760676/

https://www.alt.dk/sundhed/fokus-pa-chokolade-hvor-sundt-er-det-egentlig

https://www.alt.dk/sundhed/gode-grunde-til-at-spise-chokolade